Background

Látnivalók

Pécs

A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a rómaiak alapították a várost Sopianae néven a II. század elején. A Magyarország dél-dunántúli régiójában lévő mediterrán hangulatú város 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt Európa kulturális fővárosa lett. Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Szent István Király 1009-ben püspökséget hozott létre, a XIV. században Nagy Lajos király itt alapította meg az ország első egyetemét, amely még ma is működik.

Pécs egyes településrészei felkúsznak a hegy leejtőire és völgyeibe, erdőségek és szőlők határába. Földrajzi helyzetéből adódóan rendkívül előnyös klímával rendelkezik, magas a napsütéses órák száma, ugyanakkor fülledt nyári napokon az észak felé védelmet nyújtó Mecsekről meginduló légáramlás tisztítja és hűti a levegőt.

 

Pécsi Székesegyház

A Szent István korában alapított székesegyház Pécs óvárosában a várfal mellett található, melyet neveznek vártemplomnak, székesegyháznak bazilikának is. A pécsi székesegyház több évszázad stílusjegyeit hordozza magán. A főként neoromán stílusú dóm 1882-1891 között nyerte el végleges formáját. Magyarország egyetlen négy főtoronnyal ellátott temploma Pécs jelképének számít.

pecsi-szekesegyhaz.jpg

A templomtér háromhajós elrendezésű, a főhajó sík, kazettás famennyezettel fedett, melyet a tizenkét apostol alakja díszít. A falakat és a mennyezetet teljesen betöltik a bibliából vett történetek és a magyar szentek ábrázolásai. A mellékhajókból négy oldalkápolna nyílik. Az északnyugati oldalon elhelyezkedő, magyar szentek legendájával díszített Mária-kápolna a turisták által is látogatható.

Pécs, Szent István tér

 

Pécsi Ókeresztény sírkamrák

A pécsi ókeresztény sírkamrák elnevezésű régészeti bemutatóhely Pécs belvárosának északnyugati részén, a pécsi székesegyház környékén található. Az ókori Sopianae temetőjében a Kr. u. IV. században egyszerű templomokat, kápolnákat, mauzóleumot és alattuk sírkamrákat építettek római elődök. A kőépületek egy része festett, belsejükben bibliai képek és ókeresztény szimbólumok jelennek meg.

pecsi-okereszteny-sirkamrak.jpg

Az első sírkamrát a 18. század elején a mai Nagy Lajos Gimnázium udvarán találták, erről azonban csak feljegyzések tudósítanak. Az első olyan ókeresztény emlék, amely mind a mai napig fennmaradt a Péter-Pál sírkamra, 1782-ben került elő.

A Cella Septichora Látogató Központ és föld alatti régészeti lelőhely részeként 2007-től megtekinthető:

 • Korsós sírkamra,
 • Péter-Pál sírkamra
 • Nyolcszögű sírkápolna
 • III. számú sírkamra
 • IV. számú sírkamra
 • XIX. számú sírkamra
 • XX. számú sírkamra

Cella Septichora Látogatóközpont bejárata a tér felső részén a sétányról, az Ókeresztény Mauzóleum a tér középső részéről közelíthető meg. 

Széchenyi Tér – Pécs

A Széchenyi tér Pécs belvárosának közigazgatási, kereskedelmi és idegenforgalmi központja.  A középkorban a város piactere volt. Pécs legszebb és legtöbb látványosságot mutató tere. Számos városi kulturális rendezvénynek szolgál helyszínéül. A Széchenyi tér nevet 1864-óta viseli. Előtte volt: Fő tér, Városi piac, Bazár, Fórum.

pecs-szechenyi-ter-01.jpg

A hatalmas Széchenyi térbe összesen 12 utca torkollik. Délről kezdve, az óramutató járásával megegyező irányban: Irgalmasok utcája, Jókai tér, Ferencesek utcája, Ciszterci köz, Janus Pannonius utca, Szepesy Ignác utca, Hunyadi János utca, Megye utca, Mária utca, Király utca, Perczel Miklós utca és a Munkácsy Mihály utca.

pecs-szechenyi-ter-02.jpg

A tér közepén található Szentháromság szobor 1710–1714 között készült, a korábbi pestisjárvány megszűntének emlékére. Az eredetileg barokk stílusú szobor a 19. század végére annyira tönkrement, hogy a város újat készíttetett, amelyet 1908-ban állítottak fel. A Szentháromság szobor mögött Gázi Kászim pasa dzsámija.

A Széchenyi tér főbb látványosságai:

 • Városháza
 • Megyeháza
 • Gázi Kászim pasa dzsámija
 • Nádor Szálló
 • Szentháromság Szobor
 • Zsolnay-kút
 • Hunyadi János bronz lovas szobra
 • Irgalmas-rendi templom

Az Irgalmasrendi templom 1727–1731 között épült. Az egyhajós, dongaboltozatos templom, melynek szentélye egyenes záródású, korábban a kapucinusoké volt. A Széchenyi tér déli oldalán álló templom 1744-ben tűzvész martaléka lett, de nem sokkal késő eredeti formájában építették újjá.

pecs-szechenyi-ter-03.jpg

A templom belsejében figyelemre méltó az intarziás főoltár, orgonája a pécsi Angster Orgonagyárban készült. Az olasz barokk főoltárkép Szent Sebestyén vértanúságát ábrázolja.

Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay Kulturális Negyed az egykori Zsolnay kerámiagyár területén létrejött új kulturális centrum Pécs egyik különleges látnivalója. A Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa Projekt legnagyobb beruházása volt az 5 hektárnyi területen létrejött kulturális negyed. Tartalmilag 4 részre tagolódik: Míves negyedAlkotó negyedGyermek és családi negyed, valamint Egyetemi negyed.

zsolnay-negyed.jpg

A Zsolnay Negyed hivatalos bemutatkozója az I. Zsolnay fesztivál 2012. április 27-én volt, mely öt napig tartott.

Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Pécsi Tv-torony

Pécsi Tv-torony 197 méteres magasságával Magyarország legmagasabb épülete. Az építmény a Mecsekben, az 535 méter magas Misina csúcsán áll,  18 500 tonna vasbetonból épült, és 1973 április 4-én nyílt meg. A Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján készült építmény eredetileg 191 méter magas volt, de az 1995-ös antenna cserét követően 6 méterrel lett magasabb.

pecsi-tv-torony.jpg

A Tv-torony helyén eredetileg az 1908-ban épült Kiss József kilátó állt. Ezt váltotta le az 1968 és 1973 között épült torony, melynek kilátójából tiszta időben 100 kilométerre is ellátni.

pecsi-tv-torony-02.jpg

A torony kettős gyűrűből áll. A belső gyűrű 5 méteres átmérővel 135 méteres magasságig halad, a külső pedig 12 méteres átmérővel 92 méter magasságig. Gyorslifttel lehet feljutni a 72 méteren lévő üvegfalú eszpresszóig, a 80 méteres magasságban lévő nyitott kilátóterasz a presszó fölött van.

Pécsi állatkert

A Mecsek Natura 2000 területén található Pécsi állatkert és Akvárium Terrárium 1960-ban épült társadalmi munkával. Az eredetileg három és fél hektáros területű állatkert a fejlesztéseknek köszönhetően már 4 hektárra nőtt.

Az állatkert a Mecsek hegység oldalában helyezkedik el, Pécs egyik szimbóluma, a 176 méter magas Tv-torony alatt. Az Akvárium Terrárium a 2016-os felújításkor az állatkertben kapott helyet, korábban Pécs belvárosban volt megtalálható.

pecsi-allatkert.jpg

A létesítményben tematikus szekciókat alakítottak ki, így állatsimogató és madárröpde, majomház, nagymacskaház, ragadozó- és vízilóház, Afrika-kifutó, krokodilház, fókamedence, csimpánzkifutó is épült. Az ökoturisztikai parkban bemutatják a Mecsek és környéke állat és növényvilágát.

Kommentek betöltése
Értékeld a bejegyzést
Értékesnek találtad ezt a bejegyzést?
Background

Kérd ki egyedi árajánlatod!

Ajánlat kérés